Tinand cont de gradul de complexitate compactoarele pot sa fie complexe sau simple. Compactoarele simple nu au nevoie de personal special calificat ele fiind maiuri mecanice ori placi vibratoare.

Compactoarele complexe au nevoie de personal calificat pentru a fi conduse direct sau pentru a conduce tractoarele de remorcare. Compactoarele complexe pot sa fie si rulourile compactoare metalice si cele pe pneuri dar si cele vibratoare.

Cilindru compactor de inchiriat

Tinand cont de procedeul de compactare utilajele respective pot sa fie clasificate tinand cont de metoda de lucru utilizata. Pot sa fie compactoare cu actiune statica, compactoare care au actiune dinamica, cele prin vibrare si compactoare care au actiune combinata.

Tinand cont de modul de deplasare sunt masini de compactare cu autopropulsie iar cele cu autopropulsie pot sa fie cu mobilitate mare asa cum sunt cele cu rulouri de toate categoriile sau cele care au mobilitate redusa cum sunt placile vibratoare, maiurile mecanice si placile compactoare care au actiune dinamica.

Compactoarele tractate sunt facute din unul sau din mai multi tavalugi remorcati de tractoare. Ele se utilizeaza de obicei pentru a compacta pamantul afanat. Compactoarele netede ori cele pe pneuri pot sa fie folosite pentru a compacta terenurile coezive sau cele necoezive. Parametrii compactoarelor tractate sunt in general forta activa si greutatea care se exercita asupra solului. Forta activa specifica exercitata asupra solului pentru toate compactoarele netede este forta repartizata pe un centimetru liniar din inaltimea rulourilor iar pentru cele care au proeminente ori roti pe pneuri, greutatea repartizata pe un centimetru patrat calcat de proeminenta sau pe un centimetru patrat al amprentei pneului. Din punct de vedere al greutatii fortei active specifice compactoarele tractate pot sa fie usoare care au greutatea pana la 50kN si o forta activa specifica liniara cupinsa intre 30 si 50 daN/cm.

Compactoarele mijlocii au o greutate de pana la 50-100kN si o forta activa specifica liniara de 40-65 de N/cm.

Compactoarele foarte grele au o greutate care depaseste 150 kN si o forta aciva specifica mai mare de 80 daN/cm.

Rulourile compactoare metalice au o suprafata de compactare neteda sau cu proeminente.