Pentru a asigura o compactare adecvata a solului, specificatiile proiectului vor indica densitatea necesara a solului sau gradul de compactare care trebuie realizat. Aceste specificatii sunt in general recomandate de un inginer geotehnic intr-un raport de inginerie geotehnica. 

Tipul de sol - adica distributia granulometrica, forma granulelor solului, greutatea specifica a solidelor solului, cantitatea si tipul de minerale argiloase prezente - are o mare influenta asupra greutatii unitare maxime uscate si a continutului optim de umiditate. De asemenea, are o mare influenta asupra modului in care materialele ar trebui sa fie compacte in situatii date. Compactizarea se realizeaza prin utilizarea echipamentelor grele. In nisip si pietris, echipamentul vibreaza, de obicei, pentru a determina reorientarea particulelor de sol intr-o configuratie mai densa. In silozuri si argile, se utilizeaza frecvent o rola, pentru a crea zone mici de forfecare intensa, care conduc aerul din sol. 

Inchirieri utilaje de compactare pamant

Determinarea compactarii adecvate se face prin determinarea densitatii in situ a solului si prin compararea cu densitatea maxima determinata de un test de laborator. Cel mai frecvent utilizat test de laborator este numit testul de compactare Proctor si exista doua metode diferite de obtinere a densitatii maxime. Acestea sunt protocolul standard Proctor si teste Proctor modificate; proctorul modificat este folosit mai frecvent. Pentru zone mici, Proctorul standard ar putea fi totusi referinta. 

In timp ce solul sub structuri si pavaje trebuie compactat, este important ca, dupa constructie, zonele de decompact sa fie amenajate astfel incat vegetatia sa creasca. 

Metode de compactare

Exista mai multe mijloace de realizare a compactarii unui material. Unele sunt mai potrivite pentru compactarea solului decat altele, in timp ce unele tehnici sunt adecvate numai pentru nisipuri sau soluri particulare in anumite conditii. Unele sunt mai potrivite pentru compactarea materialelor care nu sunt din sol, cum ar fi asfaltul. In general, cele care pot aplica cantitati semnificative de forfecare, precum si stres de compresie, sunt cele mai eficiente. 

Tehnicile disponibile pot fi clasificate astfel: 

  • Statica - un stres mare este aplicat incet pe sol si apoi eliberat.
  • Impactul - stresul este aplicat prin presarea unei mase mari pe suprafata solului.
  • Vibratie - o solicitare este aplicata in mod repetat si rapid printr-o placa sau un ciocan actionat mecanic. Adesea combinata cu compactarea prin rulare.
  • Giratie - se aplica un efort static si se mentine intr-o directie, in timp ce solul este supus unei miscari girative in jurul axei incarcarii statice. Limitata la aplicatiile de laborator.
  • Rolling - un cilindru greu este rulat peste suprafata solului. Folosit in mod obisnuit pe terenurile de sport. Compactorii cu role sunt adesea echipati cu dispozitive vibratoare pentru a-si spori eficienta.
  • Framantarea - forfecarea este aplicata prin miscarea alternativa in pozitiile adiacente. Un exemplu, combinat cu compactarea prin rulare, sunt rolele folosite la compactarea deseurilor din depozitele de deseuri.

 

Compactorii de sol sunt utilizati pentru a efectua metode de testare care acopera metodele de compactare in laborator utilizate pentru a stabili relatia dintre continutul de apa de turnare si greutatea unitara uscata a solurilor. Solul plasat ca umplutura mecanica este compactat intr-o stare densa pentru a obtine proprietati satisfacatoare de inginerie cum ar fi forta de forfecare, compresibilitatea sau permeabilitatea. In plus, solurile de fundare sunt adesea compactate pentru a-si imbunatati proprietatile.