Folosind o placa vibratoare ori una compactoare pe straturile proaspete de pietris pentru pavaj sau pavele de beton.

Se obtine un strat neted de pavele ori de pietris prin presarea acestora in nisipul in care sunt puse cu ajutorul maiurilor compactoare.

In tot timpul acesta nisipul se va presa in sus in spatiile goale si asigura o mai buna coeziune a straturilor si o autoblocare a pavelelor din beton. Va recomandam sa folositi covoare de poliuretan sub placile compactoare. Aceste covoare de poliuretan reduc in mod considerabil costurile si zgomotul si atenueaza loviturile care sunt cauzate de pietre in placile de baza ale placilor compactoare. Utilizand un covor de cauciuc in procesul de compactare a pavelelor de beton se evita si ciobirea lor sau fisurarea.

Compactare pamant drumuri

Pentru a compacta pietrisul noi va recomandam placile cu greutati de pana la 200 de kg. Fortele generate de placile compactoare vor trebui sa fie de minim 2500. In categoria aceasta pot sa fie gasite si placile reversibile dar si placile simple, cele compactoare care au un singur sens si placile unidirectionale sau cele vibratoare cu o singura directie.

Placile compactoare ireversibile au mai multe avantaje cum ar fi acoperirea suprafetelor mari si manevrabilitatea cat mai mare in zonele foarte dificile. Pentru a putea compacta straturile se recomanda si folosirea placilor cu o greutate de pana la 300 de kg in cazul pietrisului dispus in straturi de 8 cm.

Pentru a putea compacta straturile de 10 cm noi va recomandam placile reversibile care au si greutati de pana la 450 kg cu o forta pe care aceste placi vor trebui sa o genereze care sa fie de cel putin 3500 la frecvente de pana la 80 Hz.

Placile care au o frecventa mai joasa nu sunt recomandate pentru ca au amplitudinea mare si sar si din cauza aceasta nu se poate face o operare lina. Pentru a compacta straturile cu pavele de 4 cm sau de 6 cm grosime se recomanda sa utilizati placile unisens care sa aiba greutatile cuprinse intre 70 si 120 kg. Pentru a se evita stricarea suprafetelor placilor care sunt in direct contact cu materialele de compactat se utilizeaza covorul de poliuretan ori de cauciuc vulcolan care se pune sub talpile de la placile vibratoare.

 Acest cauciuc de vulcolan se utilizaza cu scopul de a reduce zgomotul. Sunt mai multe moduri prin care se face buna compactare prin compactarea dinamica ori statica. Cea statica se realizeaza aplicand greutati pe sol ori pe asfalt. Un utilaj care compacteaza solul va trece peste zonele ce trebuie compactate si va realiza aceasta compactare incarcand terenul cu propria greutate. Compactarea statica se utilizeaza de obicei pentru asflat iar cea dinamica se face combinand vibratia cu greutatea.