Dezvoltarea din prezent a constructiilor in zonele urbane conduce si la necesitatea unor executii si a unor imobile care au mai multe subsoluri in amplasamentele sau vecinatatile construite.

 

Realizarea unor asemenea structuri cu adancimi de cel putin 3 m presupune si executia unor excavatii adanci care de cele mai multe ori au baza sub  nivelul apei sau in imediata vecinatate a constructiilor existente.

Excavare pamant

Influenta noilor constructii asupra vecinatatilor se poate simti si in faza de executie dar si in cea de exploatare. Aceasta influenta se poate readuce prin solutiile proiectate si prin cele tehnologice ce se adopta. Etapa cu efecte imediate asupra vecinatatilor este cea in care se realizeaza excavatia si solicitarile cresc cu patratul adancimii sale.

Pentru a diminua cat mai mult toate influentele negative ale excavatiilor e necesar ca inca din faza de concept sa fie prevazute solutiile tehnice si masurile tehnologice adecvate. Cerintele tehnice principale  sunt cele ca terenul de fundare din zona activa a vecinatatilor sa nu fie deranjat si sa nu se modifice zona activa a vecinatatii sau sa nu se modifice starea de umiditate si densitate a terenului si nici starea de eforturi si deformatii. Asta presupune sa se asigure stabilitatea peretilor excavatiei prin diverse solutii de sprijinire care sa induca eforturi si deformatii cat mai mici in terenul adiacet si sa nu se modifice in mod radical regimul  hidraulic al apei subterane. Vor trebui sa fie aplicate tehnologiile care sa nu duca la eforturi si vibratii deranjante pentru structurile vecinatatilor si sa se asigure si o stabilitate generala a cladirii. Pentru a se verifica solutiile priectate este necesar sa se  monitorizeze respectiva lucrare si sa se stie in orice moment modul de comportare al elementelor incintei, a constructiei noi dar si a celor invecinate.

 

In cadrul normelor tehnice romanesti exista si normative tehnice specifice pentru a proiecta si executa excavatiile adanci din zonele urbane. De asemenea exista si normative care au caracter general ale caror prevederi trebuie sa fie avute in vedere si sa fie aplicate tinand cont de caracteristicile si de nevoile fiecarui amplasament.