In ceea ce priveste excavatiile au fost reglementate mai multe norme ce trebuie respectate pentru a nu afecta terenul pe care sunt realizate acestea.

Pe baza proiectarii si executiei unor incinte pentru realizarea unor constructii noi in zonele urbane s-au sintetizat mai multe aspecte specifice. Vom discuta in primul rand despre alegerea unei solutii tehnologice care sa raspunda la toate standardele.

Peretii incintei pot sa aiba caracter provizoriu ori definitiv tinand cont de tipul de structura care urmeaza a fi realizata. In ultimele perioade se constata tendinta de a utiliza peretii acestia pentru a alcatui imobilele.

 

Excavatii pamant

Tinand cont de conditiile geotehnice si de cele hidrologice, in momentul in care excavatiile nu coboara sub nivelul apei subterane peretii au si un rol de rezistenta si daca lucrarea se executa sub nivelul apei subterane peretii au rol de etansare sau pot sa permita un bun drenaj al apei care se infiltreaza.

Plecand de la toate aceste considerente pentru ecran pot sa fie alese si solutiile tehnologice care in practica actuala de la noi din tara sunt de obicei pereti facuti din piloti distantati si tangenti sau secanti ori pereti facuti din panouri de beton armat. Nu sunt executati pereti din palplanse a caror batere pot sa produca solicitari exagerate in cladirile adiacente.

Definitivarea solutiilor de executie are in vedere si vecinatatile, tipul lor si cotele de fundare dar si varsta lor care conditioneaza practic zonele de influenta din incinta.

Legat de vibratiile induse in procesele tehnologice se constata ca utilizarea echipamentelor hidraulice si pe a celor mecanice se recomanda cand exista vecinatati la calcan.

De asemenea pot sa fie prevazute masuri de siguranta in plus prin care panourile sa aiba dimensiuni limitate la deschiderea cupelor, executia in sah a peretilor si elementele de rost sa fi extrase fara vibratie.

Care este rolul grinzilor de ghidaj? Pentru unele fundatii superficiale ale constructiilor din vecinatate se va adopta o inaltime a grinzilor de ghidaj care sa depaseasca nivelul de fundare. Grinda dinspre cladirile existente are astfel si rol de a consolida fundatia existenta si raman inglobate in lucrari. Daca e necesar intai se va face subzidirea fundatiei existente.