Indiferent de care ar fi, compactarea se realizeaza cu cilindre compactoare.

Ele sunt cele care ajuta la tasarea pamantului si de aceea toate firmele care se ocupa de asemenea lucrari trebuie sa se bazeze in primul rand pe calitate  in momentul in care cumpara utilajele compactoare pentru a putea evita problemele ulterioare. Exista mai multe tipuri de compactare si de asemenea si mai multe tipuri de utilaje si vom incerca sa va ajutam in acest articol sa va faceti o parere cat mai buna despre toate aceste operatiuni.

Inchiriere cilindru compactor si vibrocompactor pret

Compactarea prin batere se executa aplicand succesiv pe suprafata straturilor a unor socuri repetate ce au loc prin caderea maselor cu o anumita greutate de la inaltimi variate. Ca si utilaje sunt folosite cilindrele compactoare si placile care au o baza patrata ori circulara cu laturile de pana la 150 cm si o greutate ce poate ajuge pana la 5 tone.  Centrul de greutate este plasat cat mai jos pentru a se putea realiza tasarea.

De o foarte mare eficienta poate fi si compactarea utilizand maiuri grele si supergrele. Acest procedeu prin care este sporita capacitatea portanta a terenurilor de fundare este reprezentat de aplicarea unor lovituri in mod repetat pe acelasi loc cu un mai de mase de pana la 30 de tone care cad de la inaltimi mari.

Loviturile se aplica in mai multe faze pe retele de ochiuri patrate in general sau triunghiulare ce sunt trasate in prealabil in teren inainte de fiecare faza.

Pot fi introduse mai multe energii mari in teren care determina comprimarea terenului pe o adancime apreciabila si cresterea presiunilor apei existente in pori pana la lichefiere.

Compactarea cu maiuril grele si foarte grele se foloseste si pentru a mari capacitatea portanta a pamantului necoeziv si slab coeziv cu mai multe grade de umiditate.

Aceste utilaje pot fi facute monocorp din module care sunt asamblate din otel masiv sau beton armat care este turnat in mantale metalice din tabla. Forma este de obicei tronconica si au o baza mare in zona de jos usor convexa facuta in general pentru a putea usura desprinderea.

 

Compactarea dinamica sau prin vibrare este mai eficienta si are aplicatii mai largi. Ea consta in transmiterea vibratiilor asupra straturilor de pamant care sunt supuse compactarii si provoaca deplasari relativ de particule sau reaseaza mai compact aceste particule. Metodele se aplica in cazul pamantului precum nisipul, pietrisul si anrocamentele. Aceasta metoda insa nu se poate aplica si la pamanturile argiloase.