Cilindrul compactor se foloseste pentru compactarea solului. Recomandarea noastra este sa apelati la inchiriere cilindru compactor atunci cand aveti nevoie sa compactati solul pentru ca o astfel de masina nu va va fi utila foarte des deci investitia intr-una personala nu este justificata.

Scopul compactarii solului este sa reduca volumul de material prin cresterea densitatii. Materialul de compactat are in componenta pe langa materialul de baza aer si apa.

Rezultatele compactarii solului sunt o mai mare densitate a solului, o mai mare capacitate de incarcare a solului, reducerea permeabilitatii solului.

Scopul compactarii in cazul acesta este cresterea densitatii stratului de asfalt si asigurarea unei prize bune la materialul de baza. De asemenea se va obtine si o suprafata foarte fina.

Rezultatele compactarii asfaltului sunt imbunatatirea rezistentei stratului de asfalt, reducerea permeabilitatii covorului asfaltic.

Utilizand o placa vibratoare sau o placa compactoare pe un strat proaspat cu pietris pentur pavaj sau cu pavele de beton se obtine un strat neted de pietris si pavele prin presarea lor pe covorul de nisip care se afla dedesubt. In acelasi timp nisipul este presat in sus in goluri si asigura o foarte buna coeziune a stratului si in acelasi timp o autoblocare a pavelelor de beton.

Folositi un covor de poliuretan sub placa compactoare. Covorul de poliuretant reduce in mod considerabil nivelul de zgomot si de asemenea atenueaza loviturile care au fost cauzate de pietre in placa de baza a placii compactoare. Folosind covorul de cauciuc in timpul procesului de compactare a pavelelelor de beton se evita de asemenea si ciobirea lor si implicit fisurarea.

Pentru compactarea pietrisului sunt recomandate placile compactoare cu greutatea cuprinsa intre 100 si 200 kg. forta centrifuga generata de aceste placi trebuie sa fie de minim 1500 kP. In aceasta categorie se gasesc atat placi compactoare reversibile cat si placi simple, unisens sau placi vibratoare unidirectionale.