Pentru compactare iti recomandam sa te orientezi spre inchiriere cilindru vibrocompactor. Sunt doua moduri de a realiza o compactare buna. Compactarea statica si compactarea dinamica. Compactarea statica se va realiza prin aplicarea unei greutati asupra solului si asfaltului.

Principiile compactarii statice

Un utilaj pentru compactarea solului trece peste zona de compactat si realizeaza compactarea prin incarcarea terenului cu propria greutate. Compactarea statica se folosesti de obici la compactarea covorului asflatic. Compactarea dinamica este realizata prin folosirea combinata a vibratiei si a greutatii.

Prin lovirea si vibrarea solului sau a mixturilor asflatice materialele vor capata o miscare care duce la miscarea frecarilor interne. Fortele dinamice create de utilaj determina deplasarea particulelor de material unele fata de altele reducand volumul de material la minim. Rezultatul este cresterea densitatii solului si capacitatea de incarcare a acestuia.

Lovirea prin folosirea mailului compactor in masa loveste pamantul cu o anumita viteza folosind forta de lovire pentru compactare. In timpul vibrarii fiecare dintre particule sunt reduse avand loc o reasezare a lor si crescand densitatea solului. Realizarea diferitelor grade de compactare tine de greutatea masei in miscare si de viteza cu care se loveste solul.

Placa vibratoare pentur compactarea solului realizeaza vibrarea cu ajutorul axului excentric sau a doua axe excentrice in functie de model. In timpul vibrarii frecarea dintre particule se va reduce avand loc reasezarea lor crescand totodata densitatea solului.

Rezultatele compactarii depind de greutatea compactorului, masa in miscare, frecventa si amplitudinea si viteza de lucru.

Greutatea comapctorului este importanta. Efectul de compactare al utilajului depinde partial de greutatea totala a masinii. Greutatea unui mai compactor sa a unei placi compactoare este transmisa solului si covorului asflatic prin zona in care utilajele au contact cu terenul ce urmeaza sa fie compactat. Aceasta poate fi exprimata in kg/ mp.

Greutatea cilindrului compactor se va transmite prin intermediul tamburilor si exercita o presiune liniara asupra asfaltului si solului.