Exista mai multe tipuri de utilaje pentru constructii drumuri si noi va vom explica mai pe larg la ce folosesc fiecare dintre ele.

 

Excavatoarele sunt destinate excavarii in masa si au si dimensiuni impresionante de maxim 80t si cupa de 5m.

Inchirieri utilaje constructii drumuri Galati

 

Exista si excavatoare mari iar unele dintre ele au si GPS si datorita directionarii prin satelit pot lucra fara ajutorul unor topografi. Se va introduce proiectul in caculator si tinand cont de locul unde se va aseza cupa pe taluz operatorul va vedea pe monitor cat trebuie sa taie. Acestora li se alatura si incarcatoarele frontale de tipul Caterpillar la fel de mari care lucreaza in tandem cu dumpere pentru un plus de eficienta si reusesc sa umple bena lor din 2-3 cupe in mai putin de un minut. Eficienta de folosire a incarcatoarelor frontale nu e data de numarul de ore lucrate, ci de sincronizarea pe care o au cu celelalte masini ce vor transporta materialele si nici nu trebuie sa lipseasca de la incarcare camioanele insa nici sa fie o coada mai mare de 2-3 vehicule.

Scraperele sunt utilaje asemanatoare cu dumperele dar care se autoincarca. Ele au doua motoare si o cuva ce se propteste in pamant si se poate incarca din mers iar cand este plina se ridica si se inclina iar utilajele ajung sa descarce pamantul direct imprastiat si nu mai e nevoie de un buldozer care sa il niveleze.

Doua astfel de echipamente pentru sapaturi fac lejer munca unei echipe formate din excavator, buldozer si dumper fara sa ajunga la pretul lor dar nu pot sa fie folosite decat pe terenuri moi.

Forezele care lucreaza prin rotopercutare au in dotare o tija si prin rotire si bataie in acelasi timp foreaza in piatra si sunt si echipate cu dispozitive care aspira praful ce rezulta din forare in asa fel incat cand gaura ajunge la dimensiunile stabilite tijele sa fie extrase si locul sa ramana curat pentru ca explozibilul sa fie pus exact la adancimea ceruta si sa nu ramana impuritati care sa micsoreze dimensiunile. Aspiratoarele pot sa scoata si apa daca de exemplu peste noapte ploua si explozibilul este pus a doua zi pentru ca gaurile sa ramana uscate.

Camioanele care depasesc dimensiunile admise pe drumurile de la noi, sunt utilizate fie cu cisterne pentru alimentarea cu combustibil a utilajelor de la fata locului sau cu betoniere si cu bene basculabile.