Macaralele de tipul turn sunt folosite pe scara larga la constructii si la alte zone industriale avand ca principal scop ridicarea si mutarea de materiale. Sunt o serie de tipuri de macarale de tipul turn. Chiar daca ele difera ca tipologie partile principale sunt identice si pot fi clasificate astfel:

Catarg – reprezinta un punct de sprijin princila al macaralei si este facut din sectiuni de otel care sunt legate unele de altele in timpul instalarii.

Unitatea e rotire – aceasta unitate de rotire este in zona superioara a catargului si reprezinta motorul care iti permite totodata si rotirea macaralei.

Cabina de operare – la majoritatea macaralelor turn cabina se afla deasupra unitatii de rotire si contine comenzile de operare, anemometrul, scalele si LMI.

Partea fixa – aici se afla contragreutatea, tamburul de ridicare, motorul pentru ridicare si partea electronica.

Carligul este folosit cu scopul de a conecta materialele la macara. Se vor suspenda de cablul de ridicare la varf sau pentru a ridica coarda de cabluri pentru ridicare sub caruciorul pentru macarale cu ciocan.

Greutatile sunt numite si contragreutati si sunt confectionate din beton fiind montate undeva in spatele antenei pentru a compensa greutatea produselor ridicate.

Acestea sunt principalele componente ale unei macarale care fac ca utilajele sa functioneze in conformitate cu standardele. Macaralele sunt de foarte multe dimensiuni si difera in functie de modul in care sunt construite si de destinatia lor finala.

Macaralele turn sunt folosite pe scara larga in constructii si in alte industrii cu scopul de a ridica si muta materialele. Sunt mai multe tipuri de macarale turn. Chiar daca sunt de tip diferit partile principale sunt identice. O macara turn este in general asamblata de o macara telescopica la distanta mare si vor fi de cele mai multe ori ridicate pe acoperis pana la partea de sus a constructiei. Pentru a dezmembra macaraua va fi nevoie de multa pricepere ca procesul sa nu fie foarte dificil.