Intretinerea drumurilor este esentiala pentru pastrarea drumului in starea sa initiala construita, protejarea resurselor adiacente si a sigurantei utilizatorilor si asigurarea unei calatorii eficiente si convenabile de-a lungul traseului. Din nefericire, intretinerea este adesea neglijata sau efectuata in mod necorespunzator, ceea ce duce la deteriorarea rapida a drumului si eventualele probleme atat datorita impactului climatic, cat si datorita utilizarii vehiculului. Rezulta ca este imposibil sa se construiasca si sa se utilizeze un drum care nu necesita intretinere.
Inchirieri utilaje de intretinere drumuri
Pentru a planifica necesitatile de intretinere a drumurilor, este important sa pastrati un set complet de planuri si inregistrari ale tuturor operatiunilor si observatiilor de intretinere. Planul construit ar trebui sa contina urmatoarele:
· Indicele complet al proiectului
· Istoria completa a proiectului de la etapa de planificare pana la constructie
· Inregistrari fotografice
· Locatia exacta si observatiile privind orice conditii instabile in raport cu locatia soselei
· Locatia exacta a canalelor si alte caracteristici de drenare
· Zonele umede care au necesitat sapaturi suplimentare si inlocuire cu materiale de fundatie mai convenabile pentru balast
· Toate modificarile majore aduse planului initial
Probabil cel mai valoros instrument pentru orice program de intretinere sunt cunostintele si experienta acumulata de persoanele care efectueaza intretinerea. Trebuie depuse toate eforturile pentru a pastra persoanele cu competente, cunostinte si experienta in aceste pozitii, nu numai din punctul de vedere al instituirii si executarii unui program de intretinere bun, ci si al viitoarelor nevoi de planificare a drumurilor.
La stabilirea unui nivel adecvat de intretinere pentru un anumit segment rutier, trebuie luata in considerare cantitatea si tipul de utilizare a vehiculului si variabilele fiziologice si climatice care pot afecta structurile de drenare.
Intretinerea sistemului de drenaj
Structurile de drenaj trebuie sa fie pastrate fara resturi si obstacole. Pe soselele noi construite sau in zonele din amonte unde se desfasoara deplasari grele (de exemplu, dezvoltarea urbana, exploatarea forestiera, mineritul etc.), este posibil ca curatarea sa fie mai frecventa.
Iarba in crestaturi, cu exceptia cazului in care este suficient de densa pentru a cauza un impediment major de curgere, nu ar trebui sa fie indepartate in timpul curatarii.
Pentru drumurile deschise mereu se recomanda
- Repararea suprafetelor de circulatie regulate
- Curatarea, reparatia regulata a santurilor si canalelor
- Indepartarea anuala a gunoiului in jurul trecerilor pe canale
- Reanalizarea si / sau fertilizarea anuala a pantelor taiate
- Verificarea si repararea drumului dupa dezghet
- verificarea si repararea structurilor de avarie si de control al poluarii;
- Verificarea sezoniera a semnelor si a anunturilor
- Verificarea periodica a comenzilor de inchidere si a semnelor
Pentru drumurile in reabilitare se recomanda
- Reconstruirea structurilor de trecere a canalului (canale, etc.)
- Reinstalati santurile si canalele de scurgere, daca este necesar
- Refaceti si finisati suprafata drumulu
- Verificati, reparati sau instalati parapetii dupa cum este necesar
- Reconstruiti drumul la un standard mai ridicat, daca este necesar
Suprafetele de rulare trebuie refacute doar dupa necesitati pentru a asigura o suprafata neteda de rulare si o coroana sau o panta buna pentru drenaj. Drumurile pe tot parcursul sezonului vor necesita o monitorizare continua pentru uzura sau deteriorare a suprafetei si substratului. Crapaturi si pierderea de balast apar adesea in timpul utilizarii sezonului ploios. Echipamentul de eliminare a zapezii poate distruge suprafata drumului prin inlaturarea sau modificarea coroanei si indepartarea balastului. Trebuie sa existe un plan pentru a furniza balast atunci cand este necesar pentru a mentine in continuare utilizarea drumului.
O mare varietate de substante chimice sunt utilizate in mod obisnuit pentru a trata suprafetele rutiere pentru a minimiza uzura, pentru a reduce praful sau pentru a dezlipi anumite materiale de pe drum. Cu toate acestea, multe dintre aceste produse ofera un beneficiu minim si reprezinta un pericol potential pentru calitatea apei . Materialele paliative pe baza de praf si pe baza de ulei trebuie utilizate cu mare atentie acolo unde exista potentialul de a patrunde in apele de suprafata sau subterane. De asemenea, sarurile, cum ar fi clorura de sodiu (NaCI) si clorura de calciu (CaCl2), impreuna cu aditivii pentru a preveni aglomerarea, rugina si coroziunea pot provoca toxicitate acuta si cronica laorganismele acvatice si pesti. Concentratiile maxime de sare se gasesc pe suprafetele solului din apropierea drumului, dar deoarece pot fi usor curatate, sarurile pot intra cu usurinta in apele subterane.
Herbicidele utilizate pentru a controla vegetatia de pe marginea drumului reprezinta clasa finala a compusilor de intretinere a drumurilor care prezinta un risc potential de sanatate sau de poluare a apei, daca sunt utilizate incorect. Compusi cum ar fi dioxina, continute in 2,4-D si 2,4,5-T, sunt extrem de toxici chiar si in cantitati minime.
Producatorii de chimicale furnizeaza informatii detaliate pe eticheta recipientului privind cerinta de diluare, rata de aplicare si metoda, masurile de siguranta pentru lucratori, procedurile de curatare a scurgerilor si alte informatii utile. Fiti constienti de conditiile meteorologice. Nu aplicati substante chimice imediat inainte sau in timpul precipitatiilor. Oferiti instruire adecvata, standarde de performanta si supravegherea personalului si a echipamentelor aplicative.