Drumurile forestiere sunt compuse din complexe de amenajari si de constructii care sunt destinate circulatiei vehiculelor ce transporta materiale lemnoase. Infrastructura drumurilor forestiere e formata din mai multe terasamente si lucrari de consolidare si de asanare si protectie.

Suprastructura drumurilor forestiere este formata de amenajarea speciala a partii superioare a acestora. 

 

Traseul drumurilor forestiere in plan orizontal este format din aliniamente si curbe (realizate prin racordarea aliniamentelor poligonului de baza al traseului) si in plan vertical din pante si rampe.

Studierea traseului se va face in proiectie orizontala pe axa viitorului drum dar si in proiectie verticala desfasurata pe profil longitudinal al terenului natural.

Alegerea traseelor se face tinand cont de mai multe considerente: drumul trebuie sa asigure o incarcare usoara a materialelor lemnoase care trebuie sa fie cat mai scurte, sa aiba un numar mic de curbe si sa evite terenurile cultivabile, terenurile care sunt predispus la alunecare, rampele pierdute si activitatile exceptionale precum si volumul redus de terasamente.

Drumurile forestiere pot sa fie clasificate tinand cont de mai multe criterii. In functie de relief pot sa fie drumuri de ses, de vale, de coasta si de munte.

In functie de importanta avem drumuri din categoria 1 categoria 2, si catgoria 3. Numarul de benzi de circulatie pe drumuri cu una sau cu doua benzi si modul de amenajare implica drumuri de pamant, de piatra sau cu imbracaminte moderna.

Viteza de proiectare implica drumuri lente si rapide.

Reteaua de drumuri forestiere va trebui sa indeplineasca mai multe conditii: sa se repartizeze uniform pe teritoriul padurii, sa nu aduca prejudicii mari, sa puna in valoare arboretele din care sunt facute produsele principale si cele secundare, sa permita circulatia vehiculelor si sa fie performante.

 

Pentru zonele de ses, reteaua de drumuri poate sa aiba forma geometrica. In regiunile de deal si de munte configuratia pe care o are terenul va conditiona si modul de realizare pentru reteaua de drumuri.