Drumul este calea de comunicare terestra amenajata special pentru circulatia masinilor si a pietonilor. Din punct de vedere constructiv toate drumurile sunt alcatuite din: infrastructura care cuprinde toate lucrarile ce sustin suprastructura, asigurand si legatura cu terenul si transmiterea spre el a eforturilor statice si a celor dinamice. Infrastructura include terasamentele si lucrarile de pamant dar si lucrarile de arta.

 

Suprastructura care cuprinde mai multe componente ce alcatuiesc corpul propriuzis al drumului. Suprastructura este facuta din mai multe straturi diferite a caror tehnologie si compozitie depinde de importanta si de destinatia  pe care o are drumul.

Drumurile, indiferent de gradul si de calitatea lor, prezinta un pericol latent. Constructia, consolidarea si modernizarea unei retele rutiere sunt considerate ca facand parte din mijloacele eficiente pentru asigurarea dezvoltarii economiei unei tari, infrastructura transporturilor rutiere (drumurile) fiind unul din elementele motrice ale dezvoltarii economice.

De-a lungul timpului toti specialistii si proiectantii au actionat pentru a mari fiabilitatea cailor rutiere indiferent de categoria din care ele fac parte, cautand si solutii pentru a spori traficul rutier atat in conditii specifice anotimpului cald dar si in conditii de iarna.

S-a stabilit si elaborarea studiilor geodezice si topografice inainte de a executa terasamentele sau lucrarile de modernizare si tinand cont de rezultatele acestora sunt cautate solutiile optime de modernizare pentru executia fundatiilor. In general terasamentele drumurilor in rambleu pe anumite portiuni, tinand cont de relieful traversat poate sa fie un semidembleu sau dembleu.

 

Tinand cont de configuratia drumului si de caracteristicile pe care le are solul vom adopta mai multe structuri ale fundatiei si imbracamintii carosabilului. Solutia finala ia in calcul si categoria de drum care se clasifica din considerente economic dar si din perspectiva. Pentru lucrarile noi la retele importante se folosesc imbracaminti de beton si de ciment fara ca fundatia sa comporte modificari substantiale.