Criteriile de clasificare ale constructiilor sunt diverse. Principalele criterii de clasificare a constructiilor sunt dupa destinatie si importanta. In continuare se vor prezenta ambele clasificari, exemplificandu-se de fiecare data, dupa caz, cele mai reprezentative tipuri din fiecare categorie, clasa sau grupa.

 

Clase si grupe de constructii. La randul lor fiecare din aceste doua tipuri de categorii se imparte in mai multe clase si grupe. Aceasta clasificare traditionala arata diferitele tipuri de constructii care au anumite caracteristici comune prin care se diferentiaza reciproc. Aceste caracteristici fac referire in special la destinatie sau la domeniul de utilizare al viitoarelor constructii.

Aceste caracteristici se refera in special la destinatie sau domeniul de utilizare al viitoarei constructii. Destinatia implica un anumit proces functional care se petrece in interiorul spatiului creat si, intr-o zona limitata, in exteriorul acestui spatiu. Spunem ca viitoarea constructie este conceputa cu sau pentru o anumita structura functionala a spatiului utilizat.

Constructiile industriale sunt destimate productiei si cuprind ateliere, depozite, hale, centrale energetice.

Cladirile agricole sunt costruite in scop agricol si cuprind grajduri, abatoare, hambare, mori, etc.

 

Cladirile in functie de deformabilitatea lor sub actiunea sarcinilor pot sa aiba trei tipuri de structuri. Structura rigida, structura de rezistenta din pereti portanti si beton armat. Pot fi cladiri cu structura flexibila care sunt formate din cadre de lemn, beton armat si otel. Structura semiflexibila este reprezentata de cladirile alcatuite din cadre de beton armat alaturi de pereti de beton sau zidarie.